Omsider-omtale: Final Fantasy X

Share

Final Fantasy X var Squaresofts inntog i PS2-verdenen. Bedre grafikk, fullstendige 3D-områder og stemmeskuespill skulle bringe Final Fantasy-serien til nye høyder. Men holder Final Fantasy X med standardene vi har i dag?

Handlingen utspiller seg i en verden kalt Spira. Hovedpersonen, Tidus, er en ung og anerkjent Blitzballspiller. Han blir kastet inn i den mystiske verdenen Spira, idet byen hans, Zanarkand, blir angrepet av et svært hvalaktig beist ved navn Sin. I Spira kommer han over mange nye personer, og sammen skal de bekjempe Sin og bringe fred til Spira.

Gameplay

Tidus, spillets hovedperson.

Det som skiller Final Fantasy X fra de andre seriene, er at det nå er kommet et nytt AP-system («ability points»-system). Alt som har med erfaringspoeng («experience points») å gjøre, er borte. Når du har akkumulert et visst antall AP, som du får ved å denge monstre, får du såkalte «Sphere Levels». Disse bruker du til å oppgradere karakterene dine ved å bevege brikker på et enormt nett av noder kalt et «Sphere Grid» (tenk på dette som et digert brett hvor du flytter på brikker). Eksempler på å oppgradere karakterene dine er å lære nye evner, eller oppgradere attributtene til hver enkelt karakter, for eksempel helsen, styrken, magikraften, hurtigheten og så videre. Dette fungerer ufattelig bra, og du har mye større frihet til å utvikle karakterene dine enn i tidligere spill i serien. Du kan for eksempel la Yuna (som opprinnelig er en hvit magiker) bli en skikkelig slåsskjempe hvis du ønsker det. En annen ny funksjon i Final Fantasy X som er verdt å nevne, er at du kan bytte karakterer i kampmodus dynamisk. Og som i alle andre Final Fantasy-spill, finner du en rekke andre gameplay-elementer. Denne gangen har du en sport som heter «Blitzball», chocobo-løp, kamparena og en haug med andre mindre sidespill.

Lulu og Yuna.

Utseende

Spillet har også fått en skikkelig grafisk oppgradering. Spesielt in-game-grafikken og CGI-sekvensene er smeltet sammen perfekt. Det har til og med vært perioder der jeg har hatt problemer med å skille mellom dem.

Historie

Men noe av det beste med spillet må være den gode historien. Her skal det ikke røpes for mye, men slutten blir nok en tankevekker. Jo da, du kan si at historien har nok et klisjéfylt hovedplot ved å redde verden fra Sin, men bak dette enkle hovedplotet skjuler det seg en mye dypere historie. Karakterene har alle sine forskjellige, interessante historier, og spesielt Spiras historie byr på mange overraskelser. I tillegg er hele Spiras atmosfære ikke helt slik du skulle tro. Men her stopper det; jeg skal ikke røpe mer. Det er helt klart nok av ventende overraskelser til å bli grepet av spillets plot.

Musikk og stemmeskuespill

Auron.

Lydsiden er også grei. For første gang i et Final Fantasy-spill har de viktigste rollefigurene fått stemmer. Dessverre er stemmeskuespillet til tider horribelt dårlig. Stemmeskuespillet er for det første tregt, slik at det ikke høres ut som de fører en vanlig samtale. I tillegg er det for ofte uengasjerende og tafatt. Men musikken drar lydsiden opp med flere perler fra blant annet Nobuo Uematsu. Jeg ønsker spesielt å nevne sangene To Zanarkand og Otherworld.

Konklusjon

En annen ting som skuffer, er at du ikke har så stor frihet som i de tidligere spillene. Du har nå et kart som viser hvor du skal. Kartet inneholder også en pil som viser hvor du skal gå, og du må nesten hele tiden gå i pilens retning. Det er med andre ord mangel på egen utforskning. Det blir litt bedre senere i spillet, men også da vil du oppleve forandringer – ordet «verdenskart» har nemlig fått en helt ny mening i Final Fantasy-ordlista. Du styrer ikke lenger en forvokst hovedkarakter i et digert landskap – det er erstattet av et oversiktskart over Spira med en tilhørende liste over stedene du kan reise til.

Alt i alt er Final Fantasy X et veldig bra spill med fin karakterutvikling, massevis av sidespill, god historie og en herlig stemning. Dessverre er stemmeskuespillet langt fra top notch og blir desto mer dratt ned av dets linearitet.

Totalkarakter

Final Fantasy X er et solid spill, med fin karakterutvikling og historie og herlig stemning, men man har litt for lite frihet.

9/10

Kommentarer fra Facebook
Share