Square Enix permitterer lydteamet sitt

Share
Masashu Hamauzu permitteres.

Ett av trumfkortene til Final Fantasy-serien har alltid vært musikken. Men nå har Square Enix altså bestemt å permittere de fleste i lydteamet sitt, til fordel for uavhengige komponister på markedet.

Square Enix har lenge vært kjent for den eminente musikken i spillene sine. Det ferskeste bidraget, og som definitivt lever opp til sine forgjengere, er Masashi Hamauzus lydspor til Final Fantasy XIII. (Spillet vil være å finne i butikkene i morgen. Lydsporet fikk 9/10 i anmeldelsen vår. Les den hvis du allerede ikke har gjort det).

Men har ikke firmaet ditt penger nok, har du som regel ikke noe valg: Du må permittere ansatte. Og det er nettopp en slik kinkig situasjon Square Enix har havnet i.

På grunn av budsjettmessige årsaker har spillutvikleren vært nødt til å permittere følgende ansatte i lydteamet sitt:

  • Masashi Hamauzu (Final Fantasy XIII, Dirge of Cerberus, SaGa Frontier II)
  • Junya Nakano (Final Fantasy X, Threads of Fate, Musashi: Samurai Legend)
  • Tsuyoshi Sekito (The Last Remnant, Dawn of Mana)
  • Naoshi Mizuta (Final Fantasy XI, Final Fantasy Gaiden)
  • Kumi Tanioka (Final Fantasy Crystal Chronicles, Chocobo-serien, Code Age Commanders)
  • Takeharu Ishimoto (The World Ends With You, Dissidia: Final Fantasy, Compilation of Final Fantasy VII)
Nobuo Uematsu er aktuell med Final Fantasy XIV … og kanskje flere prosjekter?

Dette betyr imidlertid ikke at musikken i de fremtidige spillene til Square Enix vil bli dårligere av den grunn. Strategien deres i fremtiden er å hyre inn uavhengige komponister til individuelle prosjekter. Med andre ord skal vi ikke se bort fra at Nobuo Uematsu blir aktuell med flere Square Enix-titler utenom det kommende MMORPG-et Final Fantasy XIV (2010).

Så, hva skal de permitterte komponistene gjøre nå? Mye er ukjent, men enkelte kilder hevder at Masashi Hamauzu vurderer å etablere et uavhengig studio – slik Nobuo Uematsu gjorde i 2004 med firmaet sitt, Smile Please. Junya Nakano og Kumi Tanioka, på sin side, skal visstnok ha sluttet seg til firmaet GE-ON-DAN. Fremtidsplanene til de øvrige i listen er fremdeles ukjent.

Denne forretningsmodellen – altså outsourcing til uavhengige komponister – er den vanligste modellen her i Vesten. Det er en modell som er generelt billigere enn Square Enix’ tidligere modell. I lys av dette blir manøveren til spillgiganten helt klart mer forståelig.

Vi får bare ønske lykke til videre med karrieren til de ovennevnte komponistene!

Kommentarer fra Facebook
Share