Omsider-omtale: Evoland

Share

Final Fantasy- og The Legend of Zelda-mekanikk møtes i Evoland, en søt, liten hyllest til de gode gamle RPG-spillene.Har du noen gang tenkt på hva du får dersom slår sammen Final Fantasy og The Legend of Zelda, og bruker resultatet til å gjennomgå RPG- og adventure-sjangerens historie? Indiespillet Evoland tar deg med på en morsom reise som starter med at du bare kan bevege deg mot høyre og venstre i svart-hvitt, til et moderne RPG iløpet av noen timer.

Evoland ligner i begynnelsen veldig på et Gameboy-spill.
Evoland ligner i begynnelsen veldig på et Gameboy-spill.

Storyen i Evoland

Evoland som et spill har ikke en gripende historie i seg selv. Du har kontroll over en helt som ser ut som en blanding av Cloud Strife fra Final Fantasy VII og Link fra The Legend of Zelda-serien, som passende nok bærer navnet Clink. Han møter på sin reise en typisk jomfru i nød ved navn Kaeris, som trenger hjelp til å redde landsbyen sin fra onde krefter. På veien møter vi flere NPC-er som minner mistenkelig mye om spillfigurer i Final Fantasy-serien.

Evoland er ikke et langt spill, du kan uten problemer spille deg gjennom hele historien på under tre timer, og legger du til et par timer til, har du nok også samlet opp alle skattene som ligger slengt rundt i den lille verdenen. Likevel klarer det å være god underholdning i den tiden det tar å komme seg fra start til slutt, ved å komme med utallige sleivspark til de mange klisjeene i Final Fantasy- og The Legend of Zelda-spillene. Andre spill i adventure- og RPG-sjangrene får også til dels gjennomgå, med Arrow to the knee-vitser eller fiender som tatt ut av f.eks Dragon Quest-serien.

Alt i alt er Evoland et veldig morsomt spill. Vitsene spiller kanskje på klisjéer, men klarer å formidle disse på en måte som får deg til å dra på smilebåndet, fremfor å slå hodet i bordplata av hvor dumme de er. Nostalgieffekten du opplever ved å spille deg gjennom sjangrenes historie er herlig, og det største ankepunktet er at det slutter for tidlig.

Etterhvert låser man opp nye grafikkelementer, og spillet ser til slutt ganske annerledes ut.
Etterhvert låser man opp nye grafikkelementer, og spillet ser til slutt ganske annerledes ut.

Gameplay

Selve gameplayet varier veldig ut ifra hvor langt i spillet man har kommet. I begynnelsen kunne man fort ha blitt lurt til å tro at man spilte et Zelda-spill, der man hele tiden ser fiendene, og disse kan overvinnes ved et sving eller to med sverdet ditt.

Underveis veksles det som oftest mellom denne måten å kontrollere karakteren på, og en vi kjenner igjen fra Final Fantasy-serien med world map og tilfeldige kamper. I en dungeon får vi også prøve oss på et Hack and Slash-kampsystem vi kjenner igjen fra blant annet Diablo-serien.

Det største problemet er at det ikke finnes utfordrende. Absolutt alle kamper, også bosskampene, er veldig enkle, og jeg gikk gjennom hele spillet uten å bruke en eneste potion eller phoenix down. Likevel gjør variasjonen at det ikke blir kjedelig. Jeg skulle likevel ønske at spillet gikk litt lenger, og inkluderte kampsystemer fra nyere Final Fantasy-titler. Slik det står, stopper utviklingen i gameplay på PSX-stadiet.

Evoland er et spill som absolutt ville ha gjort seg aller best på en spillkonsoll, men finnes per i dag dessverre kun til PC. Tilkobling av en gamepad burde nesten ha vært obligatorisk her.

Noen PS3-grafikk kan man ikke vente seg, men det hele ser likevel innbydende ut.
Noen PS-grafikk kan man ikke vente seg, men det hele ser likevel innbydende ut.

Grafikk og Presentasjon

Selv om spillet endrer utseende veldig utover i spillet, opplever man aldri den visuelle herligheten man er kjent med i RPG-er på nyere spilmkonsollet. Likevel er det pent å se på. Helt fra svart hvitt-bildene i begynnelsen, til det som kanskje best kan beskrives som et GameCube-lignende spill mot slutten, ser alt veldig kjent ut, og nostalgibølgen slår ofte over deg når grafikken tar et steg fremover (eller tilbake) i tid.

Lyd og musikk

Evoland er ingen stor musikal opplevelse, men klarer å sette stemningen på en veldig god måte. Både musikk og andre lyder minner veldig om noe vi kunne ha hørt fra et Zelda-spill i SNES-perioden.

Det er ingen stemmeskuespill i Evoland, og all dialog er tekstbasert, men ettersom det aller meste av spillet foregår på samme måte som Final Fantasy- og Zelda-spill før PlayStation 2-æraen, er dette heller ikke noe stort savn.

Mange av fiendene ser mistenkelig kjente ut.
Mange av fiendene ser mistenkelig kjente ut.

Konklusjon

Evoland er et artig lite spill som tar deg med på en reise fra adventure- og RPG-sjangerens spede begynnelse til en spillmekanikk som var vanlig i PSX- og GameCube-æraen.Det har ikke en historie som engasjerer, men klarer likevel å underholde fra ende til annen. Likevel er det en del som kunne ha vært gjort bedre. Spillet er for eksempel både alt for enkelt og for kort. Men skulle du ha noen få kroner og timer å kaste bort, er det absolutt å anbefale.

Totalkarakter

Evoland klarer å underholde deg i de få timene det tar å spille gjennom det. Det kan anbefales til alle fans av Final Fantasy- og The Legend of Zelda-serien

7/10

Evoland er tilgjengelig på Steam for ca. 75 kr.

Kommentarer fra Facebook
Share